همایش ملی فضای مجازی و هویت
درباره همایش
فضای مجازی واقعیت نوپدیدی است که با کارکردهای فراوان و متنوع خود، مسائل و تغییرات تازهای را موجب شده و به شکلگیری نوعی دنیای مجاز واقعی انجامیده و در همة روندها، ظرفیتها و نگرشهای جهان واقعی تأثیر گذاشته و به بروز مسائل و پیدایش روابط جدید انجامیده است. ویژگیهای فضای مجازی آن را توانا ساخته تا در سکانداری جهان واقعی تأثیرات عمیق و گستردهای از خود به جای گذارد. از اینرو این فضا به پدیدهای تبدیل شده است که لزوم شناخت و توجه بدان اهمیتی دوچندان یافته و تلاش برای رصد، پیشبینی و مديريت آن موضوع مهم فکری و عملی روز شده است . بر همين اساس، مؤسسه مطالعات ملي، كه چندين سال پیاپی با دغدغه هويتي اقدام به برگزاري همايشهاي مختلف در ابعاد ملي و بينالمللي نموده است؛ در ششمين همايش سالانه خود، با هدف شناخت گفتمان هويتي فضاي مجازي، آسیبشناسي هویت در فضای مجازی، استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی براي تحکیم و تقویت هویت ایراني ـ اسلامی، مدیریت مناسب هویت در فضای مجازی، و آیندهشناسي هویت ایراني ـ اسلامی در فضای مجازی،همايشي تحت عنوان «فضاي مجازي و هويت» را برگزار نموده است.
ششمين همايش سالانه مؤسسه مطالعات ملي، با عنوان «فضای مجازی و هویت» با مشاركت مركز تحقيقات هويت و تمدن آوا، خانه انديشمندان علوم انساني، انجمن علوم سیاسی ايران، انجمن جامعه شناسي ايران، انجمن ایرانی روابط بین الملل و پژوهشکده مطالعات فرهنگی اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری اطلاعات در روز دوشنبه 5 اسفند 1392 در سالن اصلي خانه انديشمندان علوم انساني، واقع در خيابان استاد نجات اللهي (ويلا)، نبش ورشو، از ساعت 8/30 صبح تا 17 بعد از ظهر برگزار گردید.
در این همایش؛ که شامل 4 نشست تخصصی بود از اساتید مجرب دانشگاه های مختلف جهت مدیریت نشست ها بهره علمی گرفته شد.
مدیر محترم نشست اول: جناب آقای دکتر مجتبی مقصودی
مدیر محترم نشست دوم: جناب آقای دکتر سیدبشیر حسینی
مدیر محترم نشسیت سوم: جناب آقای دکتر علی اشرف نظری
مدیر محترم نشست چهارم: جناب آقای دکتر ابراهیم خدایار
در ابتدا پس از قرائت قرآن و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران؛ سرکار خانم دکتر شقایق حیدری، دبیرمحترم علمی همایش؛ گزارشی از روند همایش و چکیده و مقالات به اساتید و پژوهشگران حاضر ارائه نمودند.
در ادامه؛ جناب آقای مهندس محمدحسن انتظاری دبیر شورای عالی فضای مجازی به عنوان سخنران افتتاحیه به موضوع پرسش ها و مسائل اصلی در حوزه فضای مجازی جهت نیل به فضای مجازی ایرانی- اسلامی پرداختند.
همچنین 10 مقاله با عناوین محتلف زیر از سوی اساتید و پژوهشگران محترم به صورت سخنرانی و حدود 23 مقاله به شکل پوستر در سالن همایش ارائه گردید.
عناوین مقالات ارائه شده به صورت سخنرانی:
- مطالعه تأثیر استفاده از سایتهای شبکه اجتماعی بر هویت ملی دانشجویان دانشگاههای تهران
- بررسی سبكهاي هويت، احساس تنهایی و ترس از صميميت در افراد معتاد به اینترنت و افراد بهنجار
- فراتحلیل پژوهشهای انجام شده در حوزه فضای مجازی و هویت
- ترسيم آيندهشناسانه از هويت ايراني اسلامي در فضاي مجازي
- نقش فضای مجازی در آموزش دیگر باوری و تولید علوم انسانی غیربومی
- بررسی تأثیر فضای مجازی (اینترنت) بر هويت ملي (مطالعه موردي: دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات تهران)
- فضای مجازی و سطوح هویتی مورد پژوهی: بررسی تأثیرات اینترنت بر هویت ملی کاربران
- تأثیرآسیب نهاد خانواده در فضای مجازی بر هویت ایرانی
- بررسی رابطه بین استفاده از فضای اینترنت و شکلگیری هویت ملی جوانان (مطالعه موردی جوانان 15 تا 29 ساله شهر همدان)
- فراتحلیل مطالعات فضای مجازی و هویت
در ادامه همایش؛ جناب آقای دکتر حسین گودرزی ریاست محترم مرکز پژوهشهای صدا و سیما، در خصوص چالش ها و فرصتهای فضای مجازی به ایراد سخنرانی پرداختند.
در پایان همایش نیز جناب آقای دکتر ابراهیم خدایار ریاست محترم مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی به جمعبندی همایش پرداختند.
نکته قابل توجه این است چكيده ها به لحاظ تنوع جغرافيايي، موضوعي، دانشگاهي و... در وضعيت بسيار خوبي قرار داشتند. موضوعاتي مانند سبك زندگي، تهديدات فضاي مجازي بر خانواده ها، سياستگذاري هويتي در فضاي مجازي، آسيب شناسي فضاي مجازي، آينده پژوهي هويتي در فضاي مجازي، ظرفيت هاي هويت ايراني- اسلامي در فضاي مجازي، فراتحليل مطالعات هويتي در فضاي مجازي و... از مهمترين موضوعات ارسالي به همايش هستند. موضوعات جديدي مانند وي چت، اينستاگرام، حضور دولتمردان در فضاي مجازي و... نيز از مباحثي بوده اند كه پژوهشگران جوان به آنها اقبال زيادي نشان داده اند.
چکیده های پذیرش شده در همایش منتشر و فایل آن همراه جلد کتاب، به تمام اساتید و پژوهشگرانی که چکیده هایشان چاپ شده ارسال گردیده است.
همچنین گواهی حضور در همایش نیز برای شرکت کنندگان صادر و ارائه گردید.